2018.02.02 「婦女中心」麗蘭食街—漬物

嘩我真係覺得好靚呀

呢個係我哋琴日同 婦女中心嘅婦女一齊做嘅

如果你都想試吓味道星期日嚟搵我地啦

麗蘭食街—漬物

2018年2月11日(日)

時間|1:00 – 2:00

地點|長沙灣麗閣邨麗蘭樓3樓平台空地

麗蘭食街—漬物

平時我地喺超市見到榨菜之類既漬物,知唔知個嘗味期係幾耐呢?1年?定2年呢?商業化底下,市面既漬物為咗喊少工序、減低成本咁去保存食物,就會加入大量既化學物,你想將呢尐化學物塞進體內?你想你既味蕾只係同一部部一式一樣既機器交流?

我地一直以食物回收去營造資源共享為最大值,亦透過研發將食物既生命期延長。醃漬同我地既宗旨不謀而合,以前既人無雪櫃,就會醃咗去,物盡其用。但而家就太方便,唔啱時令既蔬果都隨手可得,就多到大家會隨意丟掉,嘥晒。

所以呢…….我哋來緊有個派對,邀請咗幾個製作漬物既團體一齊係我地中心外既平台分享手作漬物,包括有:小而美俱樂部、漬女、習慣x自然、wunderkraut、家家廚房、蘇媽廚房、天姿作圍及二澳農作社。

糖係醃漬主調味料之一,所以當日邀請左林女@小而美俱樂部講下糖既種類,畀大家認識下除咗眾所周知既白沙糖之外,其實我地每日係需要幾多糖呢?我地係咪可以認真檢視下對食物既真正需要?尤其係煮開飯既一群,煮飯係咪真要落咁多調味呢?想仔女健康,咁點先健康呢?

臨近新年,大家都會辦年貨,放尐糖果係新年全盒,咦咦!大家有無諗過全盒果幾格係可以放漬物,唔洗再放有化學成份既朱古力同糖呢?不得不提,自家制漬物係包含住愛,就算醃同樣食材,每個人做出來既味道都會唔同,因為內藏住獨特既愛同心意。當日有得買各團體既漬物,放係全盒度,新年充滿愛。

而家就誠邀你來麗蘭食街揀你鍾意既漬物放落全盒,藉以認識下係香港有唔少製作醃漬食物既團體,仲可以擁有一個空間去感受獨特既「她」、獨特既味道。

約定你喇!

仲有3個【新年好漬物工作坊】

  1. 麗蘭食街-新年好漬物「蒜頭蜜糖醸漬工作坊」

日期|2018年2月11日(日)

時間|1:00 – 2:00

地點|長沙灣麗閣邨麗蘭樓3樓平台空地

內容| 教授多種蒜頭民間食療,跟大家一起製作蒜頭蜜糖

收費| $50位 (每位參加者會帶走蒜頭醋釀漬一瓶)

人數|限12人

截止日期|2018年2月10日

報名|https://goo.gl/forms/3jLeOPST2xgciw5y2

  1. 麗蘭食街-新年好漬物|漬女再招漬 – 德國酸菜工作坊

日期|2018年2月11日(日)

時間|下午3:00 – 4:00

地點|長沙灣麗閣邨麗蘭樓3樓平台空地

內容| 椰菜當造,新鮮時爽脆甜美,也可讓益菌將她封存發酵,加入時間的味道。吃葷的,配烤豬一流,吃素的,薯仔是她的好搭檔。今年有機椰菜大豐收,漬女漬唔切,想召集大家幫手一齊漬!

共學者|林女(曾經自以為是美食家,走上農地後才發現原來一啲都唔識食。在歐洲留學時由憤怒的素食者轉為虛偽的雜食者,堅持吃real food,積極吃slow food,以食物為線索挖掘自主生活的可能,重新認識自己,並尋找香港味道。)

收費| $230位 (連材料費)

人數|6人開班

截止日期|2018年2月9日

*參加者須帶一個約800ml已用熱水消毒的闊口玻璃瓶

https://goo.gl/forms/uAW5qOoABhYC3O3d2

  1. 麗蘭食街-新年好漬物|茶醋製作工作坊

日期|2018年2月11日(日)

時間|下午4:00 – 5:00

地點|長沙灣麗閣邨麗蘭樓3樓平台空地

內容|學習製作有「古法益力多」之稱的茶醋,能促進腸道蠕動,有助排便,可減輕香港人因都市壓力而產生便秘之害。

收費| $30位 (每位參加者可帶走醋母一隻)

人數|限12人

截止日期|2018年2月10日

https://goo.gl/forms/NdSaHRH6DRvscY9B2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s